English flagGerman flag

Grimsholmen

sunrise3Grimsholmen Bed & Breakfast har ett helt unikt läge vid havet. Beläget mellan två naturreservat,
Grimsholmens Naturreservat i söder och Smörkull i norr, finns här mycket för dig som vill uppleva natur och kultur.

strandstigUtanför knuten finns underbara strövområden, vandrings- och cykelleder. Här kan Du njuta av små idylliska sandstränder, ta rofyllda promenader längs Suseån, ströva över strandängar och ta Dig ut på yttersta udden, där klipporna slipats av vind och vatten under årtusenden. Upplev havet i morgondis, hitta Din egen lilla badvik, ta Dig ett dopp i de salta vågorna eller koppla bara av och njut av den friska välgörande havsluften!

På Grimsholmen finns ett särpräglat kustlandskap med en rikhaltig flora och fauna. Här finns mycket att se för den som är intresserad av växter och djur. Den sirliga backrutan har på Grimsholmen en av sina få växtplatser i trakten och på strandängen återfinns smultronklöver, vit strandglim, svarta kråkbär, gul kärringtand och rosa strandtrift. I juni och juli blommar jungfru Marie nycklar och granspira. Lite senare på sommaren hittar man klockljung och den otroligt vackra klockgentianan vars azurblå blomma blir en första barnkammare för den sällsynta Alkonblåvingen.

En gammal tångväg leder ner till fiskebodarnaFiskebodar på Grimsholmens naturreservatUtsikt från gravröset på Tildas bergRosendoft över strandängarnaI strandkanten bildar vassen skydd åt allehanda fåglarBedårande utsikt från Tildas BergVintermorgon på GrimsholmenStrandängar i vinterskrudÄven vintern har sin tjusning! Här ser man Suseåns mynning, klädd i vitt

Hit kommer Du via den slingrande kustvägen mellan Falkenberg och Halmstad. Kattegattleden (cykelleden längs hallandskusten) går förbi alldeles utanför husknuten.

I det här området har forntiden satt sina spår i form av brons- och järnåldersgravar och här hittar man flera lämningar, bland annat rösen och stensättningar. I ett av rösena högst uppe på ”Snågakull” finns en hällkista, en stenkammargrav med fem takhällar. Under bronsåldern var det brukligt att begrava högt uppsatta personer på högt belägna platser och härifrån är det idag en fantastisk utsikt över hallandskusten från fyren vid Morups Tånge i norr till Hallandsåsen i söder. Här blandas historia med sagor och sägner som berättats från generation till generation. En mytomspunnen offerplats högt uppe på en bergsknalle med milsvid utsikt över land och hav sätter fantasin i rörelse. Här kan man känna historiens vingslag och i tankarna förflyttas till medeltiden, då svenskar, danskar och norrmän kämpade om herraväldet i dessa trakter.

Guidade turer med historiska sagor och sägner
Guidad rundtur i naturreservatetSmörkull kl.09.00Ute i kustbandet finns mycket spännande att upptäcka. Spår från gångna tider vittnar om att människor levt och verkat i området ända sedan bronsåldern. Uppe på ”Tildas berg” finner man lämningar i form av rösen och stensättningar, bl.a. en skeppssättning och en hällkista.

På Smörkull, ett gammalt mytomspunnet offerberg, finns både smörjgrop och ättestupa. Här har man i generationer berättat de mest fantastiska sagor och sägner om trollens och jättarnas liv och leverne.

Följ med oss på en historisk vandring fylld av spännande berättelser och folklivsskildringar eller låt Dig svepas med i sägnernas och sagornas värld, då vi vandrar genom trollporten och vidare upp på offerberget.

När strandskatorna anlänt är våren här på riktigt!Fågelskådning
Grimsholmens Naturreservat är ett riktigt paradis för fåglar och därmed också för ornitologer. Under vår och höst är reservatet framförallt en fin sträcklokal. Tusentals ejdrar kan i mars och april passera under de tidiga morgontimmarna och har man tur kan man upptäcka en praktejder bland dem. Under tidig vår rastar här den mycket sällsynta svarthalsade doppingen. Den har setts här varje vår de senaste åren. Sommartid kan man sitta på första parkett på klipporna och se sparvhöken svepa fram över marken i jakt på småfåglar eller tornfalken stå stilla i luften på fladdrande vingar och med stjärten utfälld som en solfjäder. Vintertid letar snösparv och vinterhämpling föda i tången och med lite tur kan man få se en havsörn eller jaktfalk dra förbi. Hårda västliga eller nordvästliga vindar driver ibland in havsfåglar som tretåig mås, stormfågel och havssula.